Sănătate, că-i mai bună decât toate

Sănătate, că-i mai bună decât toate

Dacă ne citiți pe blog sau ne urmăriți în social media știți deja cât de mult ne place să povestim despre bunicii noștri (și mai nou despre copii). Și nu doar că ne place, dar îi invităm adesea și pe ceilalți la povești.

Așa se face că, nu demult, pe Facebook (dar și pe Instagram), am pus una din întrebările pe care le găsiți în Jurnalele pentru Bunicul și Bunica. Apropo, nu știm dacă le aveți deja și le-ați răsfoit, așa că vă lăsăm aici linkul unde le găsiți mai ușor.

Fiecare jurnal are mai multe întrebări, de genul: cum arăta locul în care ai copilărit, cum îți petreceai timpul după școală, până la ce vârstă ai locuit împreună cu părinții tăi, ce se mânca cel mai des în familia ta, dar și care loc de muncă ți-a plăcut cel mai mult, de unde aveați îmbrăcămintea, mai ții minte când te-ai îndrăgostit prima oară, ți-ai crescut copiii altfel decât te-au crescut pe tine părinții tăi?... Este simplu: întrebările sunt grupate pe capitole de viață și fiecare capitol îi invită pe bunici să completeze răspunsurile, singuri sau în familie. 

Credem că aceste întrebări duc la discuții sincere și profunde, la momente de conectare și de deschidere, motiv pentru care am decis într-o zi să întrebăm: care este cel mai frumos cadou pe care cineva ți-l poate dărui?

De la o întrebare am primit sute de răspunsuri de toate felurile și o idee s-a repetat covârșitor: sănătatea este cel mai frumos cadou.

Sigur că pe măsură ce înaintăm în vârstă, sănătatea devine o prioritate tot mai mare. Însă credem că, înainte de asta, înseamnă dragoste și grijă: când o bunică sau un bunic spune că „sănătatea" este cel mai frumos cadou, exprimă implicit dragostea și grija pentru cei la care ține enorm. Pentru că ce bunici nu-și doresc ca cei dragi să fie sănătoși și fericiți? Câți bunici nu au fost martori la boli și pierderi, în vremuri când nu erau prea multe de salvat? Și abia asta e ceea ce înseamnă o viață vulnerabilă și fragilă.

De altfel, știm cu toții: acest „cadou” este cu atât mai mult de neprețuit, pentru că nu poate fi cumpărat cu bani și nici nu poate fi luat de-a gata de pe raftul cu bunătăți. Dar putem, la fel de bine, să-l vedem ca o binecuvântare și un motiv de a petrece mai mult timp în familie. Nu credem că greșim, când zicem asta. 

La mulți ani cu sănătate, asta ne dorim cel mai des pentru noi, pentru ai noștri, pentru toată lumea. Și e bine, căci, de multe ori, asta te ajută să te miști mai repede cu toate și să trăiești frumos tot ce are de oferit viața.

După o regulă sfântă și nescrisă, dragostea, grija, speranța și aprecierea pentru viață fac casă bună când e omul sănătos.


Dacă vreți, puteți să citiți și voi aceste răspunsuri și să alegeți doar unul singur cu care rezonați. Evident, nu-i ușor. Doar vorbim de sute de comentarii aici. Hai, sănătate!❤️