„În paginile acestor oracole e ca-n copilărie”

„În paginile acestor oracole e ca-n copilărie”

Păstrează amintirile celor mai frumoși ani, auzim (deseori). Și (deseori) facem asta postând, în grabă sau nu, pe rețelele de socializare - aceleași pe care toată lumea le folosește. Ce frumos ar fi să punem în practică un oracol - unul pentru copii, de ce nu? Zis și făcut.

Eu sunt Mia

Numele meu este, de fapt, o poreclă. Vine de la Eugenia Maria. Poate ghiciți, dar mai bine vă spun eu: Eugenia o cheamă pe mama, iar Maria s-a numit bunica din partea tatălui și tot așa se numește și bunica din partea mamei. Despre bunici v-am mai povestit, chiar aici pe blog.

Dar până acum nu v-am zis nimic despre copii (și prietenii lor). Mai precis, cum putem să salvăm, înainte ca ei să crească, bucățele de timp prezent, cuvinte și imagini. Din acest gând, a rezultat o colecție de oracole dedicate prieteniilor pe care cei mici le leagă în timpul grădiniței sau la școală. Cu alte cuvinte, niște cărți care pot deveni cei mai buni martori din viața celor mici.

Am 33 de ani și sunt mamă a două fete. 

În copilărie, cărțile de basme erau preferatele mele. Basmele și „Micul Prinț". „Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor". 

Azi, nu doar că încă mă înconjor de cărți, dar urmăresc și trendul din alte țări cu privire la cărțile tip oracol pentru copii. Un trend care a existat, de altfel, și pe vremea când eu și fratele meu (Eugen, v-ați prins!) eram mici. Și m-am gândit că ar fi foarte frumos să readucem la viață acest trend.

Numai că de data aceasta, oracolele se adresează și părinților. Le-am creat pentru ca aceștia să poată împărtăși alături de copiii lor, peste ani, cele mai frumoase amintiri despre prietenii celor mici din perioada de grădiniță sau de școală.

Pe scurt, poze, desene, amintiri.

Cu siguranță, niciunui părinte nu îi este ușor să-și lase copilul singur în prima zi de grădi sau de școală. Dar poate fi mândru de fiecare nouă zi în care cel mic leagă primele prietenii, învață primele poezii sau face primele desene. Și atunci de ce să nu le păstrăm într-un oracol ca pe adevărate opere de artă? Păstrate bine, cuvintele, mesajele, desenele și pozele vor rămâne pe hârtie, ca într-o capsulă a timpului.

„Aceste oracole sunt mai mult decât niște cărți pentru copii: sunt amintirile primilor ani din viață puse pe hârtie. Unele care, cel puțin, ne vor amuza peste ani. Când citești la 30 de ani ce îți plăcea să mănânci, cum te jucai, ce hobby-uri aveai sau ce voiai să devii când vei fi mare, e o emoție pe care nu doar că o trăiești unic, dar te trăiește ea pe tine din cap până-n picioare. Printre altele, reevaluezi și ce prieteni aveai în copilărie și, eventual, cauți să reiei legătura cu cei cu care nu ai păstrat-o.”

Însă până va crește mare prichindelul de grădi sau școlarul de azi, care se joacă completând în oracol, noi, ca adulți, știm că, între timp, oracolul încapsulează și mici fărâme din emoțiile noastre de acum, ca părinți.

De aceea, oracolele acestea sunt amuzante și simpatice, cum îi stă bine oricărei cărți pentru copii. Ideea de a le crea a apărut la scurt timp după jurnalele de amintiri pentru bunici. Bună vreme, ne-am păstrat însă atenția pe produsele pentru bunici, fără a avea răgaz de altceva în plus. Când ne-am pus pe treabă să lansăm oracolele pentru copii nu a durat mai mult de jumătate de an până am ajuns la ceea ce vedeți astăzi.

Pe deasupra, am ales să elaborăm oracolele cu ilustrații care știm că plac copiilor foarte tare, și anume în tematica unicornilor, respectiv a animalelor. Desenate de Ștefan Bogdan Vâju, ilustrațiile sunt creative, drăgălașe și, mai ales, de negăsit în altă parte decât în paginile oracolelor noastre. De la sine înțeles să mai zicem cât de mult ne plac și cât de mult îi mulțumim lui Ștefan Jr. pentru implicare. 

(Și cum se pregătește pentru Școala de Arte din Milano sau Barcelona - încă nu știe sigur - iar la ambiție îl urmează pe tatăl său, Ștefan Vâju, îi dorim cu atât mai mult să-și urmeze visul!)

Frumos și emoționant! 

„Unicorni găsim peste tot, iar copiii adoră aceste creaturi fictive, în diferite forme: de la jucării de pluș la paiete pe îmbrăcăminte și încălțăminte, de la accesorii la cărți. Tot așa, tematica animalelor este prezentă în viața copiilor încă din primele luni ale vieții. Primele cuvinte pe care le învață cei mici sunt deseori animalele și sunetele pe care acestea le fac.”

Orice oracol alegem, are 72 de pagini, Mai întâi este pagina de titlu, unde copilul își scrie numele, pentru a fi clar cui i se înapoiază oracolul după ce fiecare prieten l-a completat. Urmează „Calendarul aniversar”, pentru a nu uita vreo zi de naștere a prietenilor. Apoi vine secțiunea „Această carte îmi aparține mie", secțiune unică în fiecare oracol: aici, micii stăpâni ai oracolelor completează informații despre propria persoană. Ulterior, un set de pagini duble include câteva întrebări în mici capitole care se numesc „Totul despre mine” și care invită aproape 30 de copii să se descrie, să deseneze ceva, să scrie urări, să lipească poze. Ultima parte are două pagini, în care proprietarii oracolelor pot să lipească poze din perioada anilor de grădiniță, respectiv din primii ani de școală, de genul poze de grupa, cu educatoarea, cu activitatea preferată.

În practică, majoritatea copiilor au un oracol pentru perioada grădiniței și unul pentru perioada școlii primare. Dacă însă copiii au mai mulți prieteni, recomandăm să achizitionați  un jurnal separat, doar pentru prietenii care nu au „încăput" în oracol. Oracolul nu este exclusiv pentru prietenii de grădiniță (sau de școală), ci pentru prietenii din timpul grădiniței (sau din perioada școlii). Cu alte cuvinte, și o verișoară poate completa oracolul, chiar dacă nu este în aceeași grădiniță sau în aceeași școală cu cel mic.”

Deși la prima vedere paginile sunt copilărești, întrebările au fost alese cu grijă pentru fiecare grupă de copii, și anume de la 0 la 6 ani, respectiv peste 6 ani. Astfel, întrebare cu întrebare, copilul are șansa să reflecteze asupra propriei persoane și asupra competențelor și intereselor personale. 

Pentru copiii de grădiniță oracolul are un efect pozitiv datorită faptului că părinții completează împreună cu cel mic acest oracol al unui prieten sau a unei prietene, timp în care se strânge legătura între părinte și copil. 

Nu m-ați întrebat, dar, dacă tot suntem aici.

Părinții pot povesti, de exemplu, despre copilăria lor după ce copilul a răspuns care este hobby-ul lui preferat sau mâncarea preferată. Avem deci un instrument jucăuș și serios, care poate fi folosit pentru o mai bună cunoaștere.

Sau.

Școlarii pot scrie singuri în oracole, exersând cu această ocazie scrisul, în timp ce reflectează asupra propriei persoane, asupra propriilor competențe și asupra propriilor interese. Ba mai mult, citind paginile completate de ceilalți copii, ei ajung să își cunoască prietenii mai bine decât îi știau deja. 

„Aha, deci și tu mergi la înot? Nu știam. Și eu merg", și uite așa copiii își fac prietenii noi sau întăresc prieteniile existente.

Oracolele, toate în culori pastelate, sunt de mărimea unei foi A4, dar pătrate. Au coperți tari, dar nu din acelea lucioase, ci mate. În interior, foile sunt, de asemenea, mate - am zice că puțin mai groase decât colile pe care suntem obișnuiți să scriem. Am fost grijulii cu fiecare detaliu și fiecare detaliu e important. La urma urmei, tot ce vor pune copiii voștri în oracol va fi o bucățică din tot pachetul: calitatea hârtiei, cerneala, ilustrațiile până și culorile.

Deloc întâmplător, în paginile acestor oracole e ca-n copilărie, când aveam cele mai puține griji și cel mai mult timp liber de petrecut așa cum ne doream. Dar, în același timp, am aflat că nimic nu durează o veșnicie, nici măcar copilăria de care, în cele din urmă, ne este dor.

Așadar, nu doar că oracolele copilăriei sunt o dorință a celor mici de a afla unii despre alții, dar sunt obiecte care devin foarte personale și pline de resurse prețioase. Un fel de a păstra, naiv și înțelept, acele mici lucruri ale copiilor noștri, care se cer iubite peste ani.

Toate detaliile despre prețuri și cum puteți comanda sunt în secțiunea „Produse.”

 

Înapoi la blog