Mia, are 31 de ani și este mamă a două fete minunate (Elisabeth, 4 ani și Hannah, 1 ½ ani), soție și nu de mult autoare. În viața de zi cu zi este IT Service Manager la o companie care oferă servicii în IT iar timpul liber și-l petrec în cea mai mare parte cu familia.
„Pot să spun că cel mai mare vis al meu a fost să devin antreprenoare, motiv pentru care am urmat studiile economice la FSEGA în Cluj-Napoca și ulterior în Oldenburg, Germania, unde am studia Management Consulting și unde m-am îndrăgostit de neamțul meu cel mai drag, soțul meu Michel. Sunt foarte fericită că am reușit să îmi împlinesc acest vis, visul de a avea propria firmă, de a avea propriul proiect alături de fratele meu, Eugen – un proiect la care lucrăm din suflet. Cu mult efort și drag de muncă am creat împreună brand-ul Zestrea Familiei.”
Inspirația de a scrie cartea „Bunico, povestește-mi despre tine” mi-a venit căutând un cadou pentru străbunica fetelor mele. Precum majoritatea oamenilor am căutat niște idei pe Google și am descoperit ideea de a oferi bunicii un jurnal, pe care să îl completeze și să îl dea nepoților înapoi cadou.
2. Cine a fost persoana care te-a inspirat să scrii această carte?
Motivația de a scrie această carte pentru românii de pretutindeni mi-a venit în momentul în care am realizat că nu e târziu să completez acest jurnal împreună cu bunica din partea mamei mele, care încă e în viață. Însă este din păcate prea târziu pentru mine să îi pun o sumedenie de întrebări bunicii mele din partea tatălui, o femeie extraordinară de care îmi este foarte dor. Ca și omagiu pentru ea voi completa jurnalul împreună cu părinții mei depănând amintiri despre ea și notându-le în jurnalul carte – de abia aștept! Nu e târziu să aflu despre bunica din partea mamei lucruri pe care nu le cunoșteam și să dau aceste informații copiilor mei mai departe. Dar nu doar pentru mine nu este târziu, ci pentru toți nepoții români. Împreună cu Eugen am realizat cât de importantă este apropierea generațiilor, în special bunic(ă) – nepot/nepoată, dar nu numai.
3. Ce reprezintă pentru tine „Bunico, povestește-mi despre tine”?
„Bunico, povestește-mi despre tine” este ca al treilea copil al meu 😊. Mă ocup cu dragoste de proiect, cu mare atenție la detalii. Acest proiect reprezintă pentru mine șansa de a da ceva înapoi lumii, de a face lumea un loc mai bun unde generațiile sunt apropiate între ele, unde urmașii noștri au acces la informații despre viața strămoșilor lor și își pot închipui datorită poveștilor scrise în această carte cum au trăit, ce au mâncat dar mai ales cum s-au simțit ei. Credem că aceste rânduri scrise de către bunici au o valoare nemaipomenită, prin care fiecare familie își poate face propriul „film” istoric.
4. Cine-i prima persoană care a completat cartea? De ce?
De îndată ce am tipărit primele 10 bucăți de cărți mostră, i-am dăruit bunicii mele din Șerbeni, jud. Mureș și mamei mele, care și ea este deja bunică, câte o carte. Ambele au început să scrie în ele încă în seara în care au primit cartea, povestindu-mi cât de emoționate au fost. Mama mi-a scris: „Completez, zâmbesc, lăcrimez și scriu mai departe“.
5. Povestește-ne un moment emoționant pe care l-ai avut de la demararea proiectului și până acum.
În momentul în care ne-am hotărât împreună cu Eugen să demarăm proiectul, am realizat cât de complex este. Pentru a scrie o carte calitativă e nevoie de specialiști. Așa ni s-au alăturat doi designeri, un expert în IT și un redactor șef adjunct al unui ziar renumit din România. Momentul emoționant despre care doresc să vă povestesc s-a desfășurat în momentul în care am primit mostra cărții de la designeri. Momentul în care mi-am văzut întreaga muncă pusă pe hârtie a fost de neuitat.
6. Unde îți dorești să ajungă „Bunico, povestește-mi despre tine”?
La început va fi poate doar o carte zestre în biblioteca fiecărei familiei. În anii ce urmează se va umple biblioteca cu cărți din colecția Zestrea Familiei și implicit cu informații valoroase despre istoria familiei. Informații care vor ajuta generațiile viitoare să își cunoască proveniența mai bine ca niciodată.
Ne dorim să apropiem generațiile între ele, să introducem tradiția completării unui jurnal în cât mai multe familii românești sau parțial românești. Prin parțial românești ne referim la familiile care locuiesc în afara României, unde multe dintre valorile românești se pot pierde pe parcurs. Cu atât mai valoroasă devine păstrarea amintirile generațiilor anterioare, pe care să le poată primi ca o zestre copiii, nepoții, strănepoții, ș.a.m.d.
7. Cum vezi proiectul „Zestrea Familiei” peste 5 ani?
Colecția Zestrea Familiei va crește organic cu timpul. Peste cinci ani vom fi reușit să apropiem mulți bunici și nepoți prin cărțile „Bunico, povestește-mi despre tine” și „Bunicule, povestește-mi despre tine” dar și prin alte cărți cu valoare emoțională, despre care vă vom povesti în curând pe platformele de social media.
În cinci ani, vă rog să ne luați din nou un interviu retrospectiv 😊.
8. Ce mesaj ai pentru cititorii noștri?
„Bunico, povestește-mi despre tine” este prima carte din colecția Zestrea Familiei și este un îndemn către toți cei care mai au bunici in viață, dar și un omagiu adus bunicilor care nu au apucat să completeze acest jurnal personal.
Este un îndemn către nepoții și nepoatele de pretutindeni să petreacă timp alături de ele, să le întrebe și să le asculte, să completeze alături de ele sau să citească după ce a fost completat acest jurnal, să se bucure de clipele de neuitat, să râdă sau să plângă de emoție.
Este și un omagiu adus bunicilor care nu mai sunt alături de noi dar și un tribut adus amintirilor lor, a felului în care ne-au crescut sau ne-au influențat viața și evoluția, a sacrificiilor făcute de-a lungul vieții lor. Acest jurnal poate fi completat, în tihnă, împreună cu familia răscolind amintiri despre bunica și completând aceste file de jurnal, transformând un simplu obiect în ceva nemuritor, o amintire vie a bunicii, o zestre a familiei.
9. Unde te pot găsi aceștia (social media)?
Instagram: https://www.instagram.com/zestreafamiliei.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/zestreafamiliei.ro
YouTube: Zestrea Familiei – YouTube