E timpul să ne gândim și la afacerile mici

E timpul să ne gândim și la afacerile mici

Crăciunul e după colț. Deci, probabil zilele astea, sunteți cu listele de cadouri în față. Căutați online, vă repeziți în marile magazine, alegeți, vă puneți întrebări, notați idei. Și între toate aceste variante, există micile afaceri locale. 

Sau, altfel spus, noi ne-am pus deja pe listă ce vrem să oferim anul acesta și am zis să vă arătăm. Am decis să strângem la un loc oamenii care ni se potrivesc, antreprenori ca și noi, și să le arătăm aprecierea și susținerea noastră. 

(Și susținerea contează enorm pentru micile afaceri.)

Sunt oameni îndeajuns de ambițioși și curajoși. Căci, după cum bine știm, e o chestiune de curaj să fii antreprenor. Unii creează și produc local. Unii inovează. Unii au mult talent să ducă mai departe tradiții și povești. Căci, trebuie să recunoaștem, poveștile ne țin vii.

Și pe toți îi avem la inimă.

Așa că, în aceste zile de sărbătoare, vrem să-i cunoașteți, să le scrieți, să-i recomandați sau să comandați de la ei pentru voi sau pentru a face un cadou cuiva drag. 

(Fiindcă atunci când comandați, acesta este modul cel mai direct de a-i ajuta.)

Mai spunem doar că puteți să le dați follow pe rețelele de socializare, cu convingerea că vă investiți timpul în niște produse bine făcute și idei bune.

Așadar.

 

Badea Neaoș

Puțini oameni sunt ca oamenii de la Badea Neaoș, faini și creativi, gata oricând să spună cât de multe povești pot. Creează articole vestimentare în România, adică, așa cum chiar ei zic, haine brodate cu zicale și motive din folclorul românesc de care „n-are toată lumea".

Rezonăm cu misiunea lor și ne place că vor să strângă o comunitate de oameni care-și cunosc trecutul. La fel ca și noi, păstrează valorile în care cred și poveștile - aceleași care ne țin în viață și ne-au cusut cu fire de aur. Dar, cel mai important, își iubesc bunicii. Adică, cei care ne-au făcut copilăria și vacanțele de vară mai bune.

Spre bucuria noastră, am făcut și lucruri minunate în colaborare cu ei, pentru un giveaway. Unul, desigur, cu jurnalul nostru de la Zestrea Familiei și un tricou sau o traistă din alea frumoase și bogate în semnificații. 

 

Bigiotto’s Shoes

Nu-ți zice nimeni când te faci antreprenor cât de greu sau de frumos va fi. Dar Iulian ne poate zice oricând, dacă îl întrebăm. Atât de ambițios, atât de determinat. Mai ales că de la inginerie mecanică la modă și afaceri a făcut mai mult decât un pas. Și da, pașii lui se cunosc după pantofi. Pantofi în modele non-conformiste, din prezent sau chiar din viitor, în niciun caz din trecut. Deloc greu de ales. 

O bună ocazie, din nou, de a (vă) face un cadou. Pentru ei sau pentru ele, voi alegeți. Apropo, magazinul e online.

 

Baza 7

De când și-a propus să formeze freelanceri IT în cel mai mare ecosistem de profesioniști, echipa de la Baza 7 a făcut o mie de lucruri: au organizat un eveniment la Timișoara despre ce înseamnă să faci trecerea de la angajat la freelancer, într-un mod sigur și eficient, și-au relansat site-ul, s-au prins la povești despre freelancing făcut corect și modalitatea de a lucra de oriunde, au avut o discuție pentru un episod de podcast despre educație continuă și mentorat, s-au distrat la Valea Verde. Și sigur au mai făcut câte ceva, dar posibil că ne-a scăpat.

Dacă vi se pare o idee bună să ajutați un amic din IT să intre în noul an într-o comunitate de freelancing, pentru a lucra în condițiile pe care le preferă, ne bucurăm de pe acum.

 

T@book

Nu am zis-o noi primii, însă un lucru e clar: cititul ne salvează. Povestea T@book este despre cum să construiești cea mai mare bibliotecă din lume, ca o soluție la criza educațională, și cum să ajuți oamenii să învețe, să creeze conținut educațional și să-și cultive dezvoltarea personală.

Dar este și o poveste despre cum să găsești provocări care să nu-ți reducă entuziasmul, energia și încrederea, chiar și în momentele cele mai dificile, cu bugete reduse, chiar negative. (Antreprenorii știu de ce!) 

„Când am început acest proiect am știut că va fi dificil, dar în egală măsură că va avea un impact semnificativ în societate. Probabil cel mai puternic factor motivant este chiar schimbarea care o poate aduce în orice societate, atât la nivel de grup, cât și la nivel individual. Feedback-ul utilizatorilor este unul dintre catalizatorii dinamicii noastre. Pe de altă parte, atunci când ne gândim la educație, continuitatea este probabil cel mai important atribut, pentru că nu te oprești niciodată din a învăța. Este, de altfel, o condiție obligatorie să nu renunți și să găsești permanent motive de a continua indiferent de obstacole.”

Ne-am gândit să vă mai zicem și de inițiativa pe care au început-o pe 1 Decembrie, de a sărbători în fiecare zi Crăciunul și cartea.

Fix cu o săptămână înainte, am avut plăcerea să colaborăm, iar pentru noi asta înseamnă creștere, parteneriat, conexiuni, dar și greutăți la care ne-am înhămat. Iar asta ne face un pic mândri.

 

tabook

 

Raluca Anton

Bine, recunoaștem, Raluca este frumoasă și ne cucerește cu farmecul ei, atunci când ne vorbește de poveștile universale pe care noi înșine ni le spunem, dacă stăm să ne ascultăm cu adevărat. Este Doctor în psihologie, autor de podcast și de cursuri, trainer. 

Știm noi de ce vrem să o ascultăm în liniște. Pentru că e foarte faină. Și treaba e că, dacă vrei să te aduci mai aproape de tine ca să te poți cunoaște, la ea găsești ideile, tehnicile și exercițiile.

 

PLAI.cu.GRAI

E ceva cu aceste produse realizate manual în serie mică, cu puncte de cusătură străvechi și motive inspirate din portul și țesăturile românești țărănești. Sunt magice, mai ales că sunt inspirate din tradiții - și de legătura specială cu bunicile, am mai puncta noi.

„Am fost întotdeauna atrasă de cămășile tradiționale românești, însă nu mi-am dorit niciodată una de artizanat, chiar dacă atunci nu știam deloc să diferența între o cămașă autentică și una de artizanat. Pur și simplu simțeam că nu este potrivită pentru mine. Însă am moștenit totuși ceva de la bunicile mele, chiar dacă nu de la ele am învățat să cos. Despre bunica din partea mamei am aflat recent că a cusut cămăși, iar bunica din partea tatălui a cusut goblenuri. De aici cred că mi se trage îndeletnicirea.”

Ne bucurăm tare să vedem că mai sunt oameni care au o slăbiciune pentru tot ce este autentic, care își doresc să ducă mai departe frumusețea portului românesc și care continuă să păstreze vie îndeletnicirea din familie. Și, cu bucurie zicem, la cât de frumoase sunt aceste bluze, sentimentul că poți avea ceva unic este minunat.


Mândra Chic

Dacă vă place să faceți cadouri de Crăciun, să primiți o îmbrățișare, să gătiți cu foc sau, pur și simplu, să purtați un tricou de neam bun, atunci de ce să nu pledați pentru consumul de produs românesc și susținerea micului artizan local?

Povestea Mândra Chic a început în 2009, în satul Mândra, din Țara Făgărașului. La început a fost un mic proiect de familie și acum este un atelier de referință pentru tradițiile românești recuperate și reinterpretate în design modern, la Muzeul de Pânze și Povești, locul unde se creează zestre contemporană, sub formă de manifest cultural!

Mixează broderii, unele chiar după modele de patrimoniu, cu vorbe brodate din folclorul vechi sau contemporan. În cuvintele lor, reuse, slow & cultural fashion, produs local, făcut pe îndelete, original și asumat, design autentic și responsabil și lucru manual de sute de ore de dichis și bună rânduială.

Atoma

Ca freelancer în artă, în România, la Andreea am văzut cel mai bine provocările și dificultățile unui profesionist individual. Când beneficiarul picturilor făcute de ea a acoperit pereții la care pictase două săptămâni, a fost probabil cel mai dificil. Însă e nevoie să ai încredere în tine, pentru că orice obstacol poate fi depășit, iar să privești viața în provocări ajută.

Primul proiect pe care l-a făcut a fost legat de mass-media și a pornit de la oamenii de la țară, care se uită în fiecare zi la televizor.

„De acolo am extins ideea și am ajuns să mă regăsesc foarte mult în personajele bătrâne. Empatizez foarte mult cu expresiile pe care le au și tot timpul mă emoționez când desenez un bătrân. În ultimul meu proiect, #ContemporaryLifeStyle, am creat contrastul dintre bătrâni și activitățile noastre, activități pe care le exagerăm câteodată și care nu sunt neapărat folositoare, cum ar fi statul pe telefon. Contrastul acesta este o radiografie a generației contemporane.”

Atoma este deci brandul Andreei. Cu fani și colaboratori. Cu picturi pline de umor și ironie pe pereți. Cu proiecte artistice. Cu tricouri cu portrete de bătrâni, care, probabil, au fost bunicii cuiva.

 

Un burger

În cazul în care vă prinde prânzul, sau, de ce nu?, seara, în Reghin și aveți nevoie de un loc unde să vă potoliți foamea, să beți un grog de iarnă, să mai râdeți, să mai vorbiți, știți voi.

 

Caravana Unchiului Tom

Nu avem cum să vorbim de Crăciun, fără să ne gândim la delicatesele din lumea largă, fie că sunt brânzeturi de toate felurile sau o șuncă iberică bună. Evident că ne gândim mai ales la jamón ibérico, dar și la verișoara lui mai uscată și mai sărată, serrano, ba chiar și la un bar cu prosecco și, bineînțeles, la ce ne mai oferă Unchiul Tom, doar v-am zis. Caravana lui a colindat pe la multe evenimente minunate anul acesta, organizate în unele dintre cele mai frumoase locuri din țară. Cum de ce? Ca să ducă gustul Spaniei și aromele Italiei peste tot.

 

caravana unchiului tom

Așa că atunci când aveți de petrecut, în zi de sărbătoare, sau chiar când organizați un eveniment și vreți ca prietenii și invitații să mânânce bine, ideal cu variante bine gândite, poate îl chemați pe Unchiul Tom să vină să vă servească.

 

Starea Nației

Păi bine, cine nu a auzit încă de Dragoș Pătraru? Ce să mai zicem noi? N-avem ce.

 

Clujul Copiilor

Adevărul e că ne plac oamenii de la Cluj! Și apoi, dacă aveți nevoie de recomandări, activități pentru copii, un ghid de evenimente locale și alte informații utile, intrați pe site. S-ar putea să vă placă ce găsiți. Și nu e vorba doar de poveștile noastre. 

 

Cam atât pentru azi. Sperăm ca recomandările noastre să vă aducă inspirație, zâmbete și un strop de bucurie. Iar dacă vreți să oferiți un cadou cu adevărat memorabil în acest Crăciun revedeți lista de mai sus sau chiar jurnalele noastre de amintiri cu 20% reducere de sărbători.